Demirdöküm Nitromix kombi hataları ve arıza kodları F01, F10, F20, F22, F23, F26, F27 nedir ve bunlarla ilgili çözümler nelerdir? Resetleme işlemi nasıl gerçekleştirilir? Bu sorunların çözüm önerilerine dair bilgileri bu yazımızda bulabilirsiniz
Kalorifer gidiş suyu sensöründe arıza olduğu anlamına gelen hata kodu. Bu arıza durumuda sensörde sorun olabilir, sensör bağlantılarında problem olabilir. Arızanın tespit edilmesi ve onarılması servis çağırmalısınız.
Kalorifer dönüş suyu sensöründe arıza olduğu anlamına gelen hata kodu. Arıza durumu sensör boruları ile ya da kabloları ile alakalı olabilir. Arızanın kesin tespit için servis çsğırmalısınız.
Emniyet termostatının devreye girdiğini belirten hata kodudur. Bu arızayla karşılaştığınızda kombi kış modunda ise öncelikle kombi altındaki kalorifer gidiş ve dönüş vanalarını, kalorifer peteklerinin vanalarını konrol edin, vanalar kapalı şekilde ise açılmalıdır.
Resetleme işlemi yaptıktan sonra muhtemelen arıza sorunu biter. Tüm bu kontrol ve uygulamalar sonuç vermezse servis çağırmalısınız.
Kalorifer tesisatındaki su basıncının düşük olduğunu anlamına gelir. Bu arıza durumunda kombinize su basmalısınız.
Kalorifer tesisatınızdaki suyu 1,5 bar olana kadar doldurun. Su basma işleminden sonra sorun düzelir su dolum işleminden sonra doldurma musluğunu kapamayı unutmayın.
Kalorifer tesisatında devirdaim olmadığı zaman veya sirkülasyon hızı çok yüksek olduğu zaman bu arıza meydana gelir.
Kalorifer vanalarını konrol edin, kombi alt vanalarını kontrol edin resetleme sonrası arıza devam ederse problem sirkülasyon pompası ile alakalı olabilir. Servisi arayın.
Kombi çalışma sırasında gaz olmadığı zaman F26 arıza kodu görülür. Kombi gaz valfi arızalı olabilir, kablolarda sorun yada ateşleme problemi olduğu zaman bu arıza kodu görülür. Resetleme işleminden sonra arıza devam ederse servisi çağırın.
Yanma odasında (Brülörde) alevin algılanmadığını belirten hata kodu. Ateşleme trafosu arızalı veya iyonizasyon kablolarında kopukluk olabilir. Resetleme işlemi uygulayın arızada düzelme olmaz ise servis çağırmalısınız.
Ateşleme arızası olarak adlandırabiliriz. Öncelikle dairenizde gaz olup olmadığına bakmalısınız. Dairenizde gaz olduğundan ve kombinize de gazın geldiğinden emin olmanız gerekir.
Resetleme işleminden sonra da arıza durumu devam ederse bu durumda; anakartta, elektrotlarda veya gaz armatöründe problem olabilir. Servis çağırmalısınız.
Kombi çalışırken alev algılanmadığında bu arıza kodu görülür. Bu arıza kodu sonrası kombiyi resetleyin. Resetleme uygulamasından sonra sorun düzelebilir. Arıza devam ederse servisi aramalısınız. İyoizasyon kablosu kopuk yada anakart arızalı olabilir.
Donma koruması fan dönüşünde sorun olduğunu belirtir. Hatalı hava basıncı olduğu için cihaz muhtemelen çalışmayacaktır.
Resetleme işlemini yapın. Bu arıza devam ederse fan motoru, prosestad veya anakartta arızalı olabilir. Arızanın giderilmesi için servis yardımı alın.
Bu arıza şebekeden gelen elektrik voltajı düşük olduğu anlamına gelir. Bu sorundan tamamen kurtulmanız için kombi regülatörü kullanmalısınız. Arıza devam ederse anakart arızalanmış olabilir. Değişimi veya tamiri için servis yardımı alın.
Genel anlamda anakart ile alakalı bir sorun olduğu anlamına gelir. F62 hata kodunda sorun gaz valfinde de olabilir. F65 hata kodu elektronik kart devresinde aşırı ısınma problemidir.
F67 hata kodu ise alev algılama durumu nedeni ile elektronik kart problemi olarak bilinir. Bu tür arıza durumlarında servis desteği alınmalıdır.
Kombide düzensiz alev oluştuğunu belirtmekte olan bir hata kodudur. Bu durumda baca yerinden çıkmış yada elektronik kart arızalanmış olabilir. Arızanın giderilmesi için servis çağırmalısınız.
Nitromix model kombide bulunan anakart ile ekran kartının birbirine tanımlanmamış olduğu sorundur. Bu sorunda iki parçadan birine daha öncesinde müdahale edildi ise yanlış bir bağlantı yapılmış olabilir veya parça kombiye uygun olmayabilir. Daha öncesinde uygulama yapılmadı ise sorun anakart ile alakalı olabilir.
Kombi sıcak su sensör arızası olduğu zaman F71 arıza kodu görülür. Büyük ihtimalle su akış sensörü arızalı, sensör bağlantılarında veya kablolarında kopmalar olabilir. Arızanın giderilmesi için servisi aramalısınız.
Kalorifer gidiş ve dönüş sensörü aynı sıcaklığı okuyor ise ekranda bu hata kodları görülür. Kalorifer petek vanalarını kontrol edin.
Petek vanaları mutlaka açık konumda olmalı. Resetleme işlemi sonrası arıza devam ederse servisi aramalısınız. Pompa arızası veya filtre tıkalı olabilir.
Basınç sensörü arıza yaptığında, sensör bağlantılarında veya borularında arıza olduğunda yada su basıncı yetersiz olduğunda ekranda bu hata kodlarından biri yer alır. Bu gibi durumlarda servis çağırmalısınız.
Aşırı ısınma sigortası yerinden çıktı ise ya da ana eşanjörde aşırı ısınma oldu ise bu sorun yaşanabilir. Servis çağırmadan kombiyi resetlemelisiniz. Resetleme sonuç vermediyse Servis yardımı almalısınız.
Bu arıza durumunda servis gelmeden önce kombinize reset atmalısınız. Resetleme işleminden sonra arıza düzelmezse servisis aramalısınız.
Bu arıza olduğunda önce kombi basıncını kontrol edin. Basınç 1 bar altında ise kombiye su basmalı ve basıncı 1.5 bar seviyesine çıkartın.
Basıncı yükseltmenize rağmen sorun devam ediyorsa veya basınç ideal konumda ise reset işlemi yapabilirsiniz. Resetleme sonrasında arıza devam ederse servisi aramalısınız.
Sensörlerin okuduğu sıcaklık farkının doğru olmadığını belirtmekte olan bir hata kodudur. Bu durumda sensörlerde arıza meydana gelmektedir. Servis çağırın.
Bu arıza durumunda kombiye müdahale çözüm için servisi aramalısınız.